Hoofdmenu

Studiekeuze-helper

Vincent volgt de opleiding Milieukunde en heeft voor zijn beroepsopdracht deelgenomen aan het project ‘Duurzaam vlees, natuurlijk!’

Lees het verhaal van Vincent hieronder.

Wat hield het project in?

Het project ‘Duuzaam vlees, natuurlijk!’ is een samenwerkingsverband tussen de HAS Hogeschool en diverse andere partners uit zowel het bedrijfsleven, het onderwijs en de non-gouvernementele sector. Het is een 3-jarig project met als doel een integraal overzicht te vormen van keurmerken, meetmethoden en duurzaamheidscriteria voor de veehouderij, wensen van consumenten en het inzichtelijk maken van de spanningsvelden daartussen.

Wat was jullie taak hierin?

We kregen de taak een rekenkundig model op te leveren dat zowel consumenten als producenten van rundvleesproducten moet helpen bij het maken van een keuze tussen keurmerken, op basis van hun persoonlijke voorkeur. Hierbij zijn we uitgegaan van de thema’s people, planet & profit, met aanvulling van het thema dierenwelzijn. Binnen deze thema’s hebben we in samenwerking met verschillende stakeholders een selectie gemaakt van de meest relevante beoordelingscriteria waarop rundvleeskeurmerken beoordeeld kunnen worden.

Hoe heb je dit aangepakt?

Binnen dit project hebben we als groep studenten vanuit vier verschillende opleidingen samengewerkt. We zijn begonnen met het uitvoeren van een ondersteunende literatuurstudie. Daarna hebben we enquêtes en interviews met diverse stakeholders (van agrariërs tot non-gouvernementele organisaties) afgenomen gevolgd door het statistisch onderbouwen en vormgeven van ons projectresultaat als voorzet voor een gebruiksvriendelijk model. Als resultaat hebben we de belangrijkste beoordelingscriteria op de thema’s people, planet, profit en dierenwelzijn, met de daarbij behorende spanningsvelden ik kaart gebracht en toegelicht hoe dit vertaald kan worden naar een bruikbare tool voor producenten en afnemers van rundvleesproducten.

Wat waren hierbij uitdagingen en waar ben je trost op?

De grootste uitdaging was het samenwerken met diverse stakeholders binnen een onderwerp met gecompliceerde spanningsvelden en verscheidene belangen. Hierbij kun je denken aan de tegenstellingen tussen bijvoorbeeld de thema’s dierenwelzijn en planet. Daarnaast waren er enkele uitdagingen vanwege het thuiswerken en vanwege de verschillende opvattingen die wij als studenten van verschillende opleidingen hebben. Ik ben dan ook trots dat we ondanks deze uitdagingen een goede samenwerking hebben gehad en als één projectgroep samen tot een bruikbaar product voor de rundvleessector en diens consumenten zijn gekomen.