Door o.a. de groeiende wereldbevolking, de hogere eisen aan kwaliteit, veiligheid en gezondheid van voeding en de invloed van voedselproductie op het milieu, wordt de (wereldwijde) voedingssector uitgedaagd om op zoek te gaan naar nieuwe innovatieve methoden om de voedselproductieketen te optimaliseren. Wil jij hierin een rol spelen? Dan is de Minor Sustainable Nutrition iets voor jou!
Kijk voor een volledig overzicht van onze minoren en om je aan te melden op de website Kies op maat.
Als sustainable nutritionist kun jij (industriële) voedselproductie plaatsen in een kader van gezondheid en duurzaamheid. Hierdoor kun je een voortrekkersrol gaan vervullen binnen de trend van gezonde levensstijlen met kennis van voedingskunde, voedselproductie en duurzaamheid.
Binnen deze minor wordt gekeken naar voedingskunde, alternatieve voedselbronnen en duurzame productiemethoden. Binnen deze kaders komen onder andere de volgende thema’s aan bod: voedingskunde, bio-inhoudsstoffen, voedselvertering, humane gezondheid, post harvest technology, logistiek, maatschappelijke vraagstukken, alternatieve (plantaardige) eiwitbronnen en milieu-invloeden. Bij het behandelen van deze onderwerpen kom je daarnaast in aanraking met bedrijven die bezig zijn met nieuwe, creatieve initiatieven op het gebied van gezonde, veilige en duurzame voeding. Binnen een individuele en (multidisciplinaire) groepsprojecten krijg je de kans om je nader te verdiepen in zelf gekozen onderwerpen.
Na het volgen van deze minor heb je de kennis en vaardigheden om vanuit verschillende invalshoeken te redeneren en zo als adviseur of onderzoeker een goede gesprekspartner te vormen bij nieuwe (multidisciplinaire) initiatieven vanuit de primaire voedingssector, (voedingsmiddelen) bedrijven of de overheid.
Deze minor is een onderdeel van de 30EC minor Food Quality & Health (MN4410). Voor een totaalbeeld rondom voeding, gezondheid, duurzaamheid en voedselveiligheid is het aan te raden om die minor te volgen.
Deze minor is gericht op 3e of 4e jaars HBO studenten met interesse in voeding in het algemeen en voedingskunde en duurzame voedselproductie in het bijzonder.
Vooraf dient men tenminste basale kennis te bezitten aangaande biomoleculen / macronutriënten. In overleg kan aangeraden worden om je te verdiepen in enkele specifieke onderwerpen, afhankelijk van eerder gevolgde vakken.
Toetsing
Het eindcijfer wordt bepaald aan de hand van een kennisassessment dat aan het einde van de 10 weken wordt afgenomen. Daarvoor geldt een bodemcijfer van 5.5. Daarnaast dienen verschillende verslagen / opdrachten met een voldoende te worden afgesloten. Ook dient er een voldoende gescoord te worden m.b.t. professionele houding.
Roostering
De contactmomenten op school betreffen een variatie aan hoorcolleges, projectoverleg, werkcolleges en waar mogelijk excursies. De (online) contactmomenten worden zoveel mogelijk op 2 dagen per week gepland, al kan daar in praktijk van afgeweken worden.
Literatuur
De benodigde literatuur (dictaten / readers / artikelen / etc.) wordt digitaal ter beschikking gesteld via Blackboard.
Als HAS-student kun jij je aanmelden voor deze minor via het inschrijfformulier op het HASwise intranet.
Ben je geen HAS-student en is jouw onderwijsinstelling aangesloten bij Kies Op Maat? Meld je dan aan via Kies Op Maat.