Tijdens de opleiding Voedingsmiddelentechnologie leer je hoe je eten en drinken smaakvol, veilig, gezond en duurzaam ontwikkelt en produceert of verbetert. Je ontdekt welke ingrediënten en innovatieve procestechnologieën je kunt gebruiken. Je onderzoekt welke innovaties kunnen bijdragen om een bestaand product gezonder te maken. En je gaat op zoek naar ontwikkelingen die de duurzaamheid van voedingsmiddelen vergroten. Daarnaast ontdek je hoe je bestaande processen kunt verbeteren.
Je kunt je in verschillende richtingen specialiseren:
Open dagen en proefstuderen bij de hbo-opleiding Voedingsmiddelentechnologie
Leren hoe je voedingsmiddelen maakt, gaat het beste als je het zelf doet. Daarom ga je bij Voedingsmiddelentechnologie ook de bakkerij en brouwerij in. Zo hebben we een eigen Food Technology Centre waar je aan de slag kunt.
Waar je als voedingsmiddelentechnoloog later aan de slag gaat? De mogelijkheden zijn enorm, zowel bij multinationals als in het midden- en kleinbedrijf. Misschien kom je terecht op een afdeling productontwikkeling. Of je gaat productieprocessen verbeteren. Een combinatie met commercie kan ook, bijvoorbeeld bij de in- en verkoop van grondstoffen.
Gedurende deze specialisatie leer je ideeën en concepten te genereren en deze te vertalen in producten. Centraal staat het integreren van kennis op diverse vlakken met focus op kennis van ingrediënt en technologie. Je leert recepturen van laboratoriumschaal opschalen naar industrieel niveau zodat consumenten of bedrijven het product kunnen afnemen.
Tijdens deze specialisatie leer je productielijnen te optimaliseren en te ontwikkelen, waarbij vooral de relatie met productkwaliteit, –veiligheid en lijnefficiency leidend zijn. De ontwikkeling van productieprocessen start vaak met experimenten op kleine schaal, waarna de vertaalslag naar industriële capaciteit volgt. Centraal staat het integreren van kennis van bijvoorbeeld procestechnologie en productkwaliteit zin voorop.
Bij deze specialisatie leer je de kwaliteit van het product en de effectiviteit en efficiëntie van het proces in een voedingsmiddelenbedrijf te monitoren, te beheersen, te verbeteren en te borgen. Je leert een managementsysteem (Kwaliteit, Arbo en Milieu) opzetten, implementeren en verbeteren. Centraal staat het integreren van kennis op diverse vlakken met focus op kennis van voedselveiligheidssystemen, managementsystemen en verbetermethodieken.
Aan het einde van deze specialisatie ben je als inkoper, verkoper of marketeer in de B2B in staat om vanuit consumentenwensen grondstoffen, verpakkingsmaterialen, eindproducten en/of concepten in te kopen, te verkopen of te vermarkten. Centraal staat het integreren van kennis op diverse vlakken waarbij met de commerciële vaardigheden met contactpersonen op verschillende niveaus gesproken kan worden.
Je leert hoe je nieuwe food-concepten bedenkt en in de markt zet. Je werkt aan innovatieve concepten, de verpakking en de marketingmix. (Den Bosch)
Je gaat aan de slag met scheikunde en biologie om oplossingen te vinden voor een beter milieu en een leefbare aarde (Den Bosch)
Je leert bedrijfsvraagstukken in de foodsector analyseren en financiële zaken regelen. Maar ook logistieke problemen oplossen en marketingstrategieën ontwikkelen. (Den Bosch)
Bij deze Engelstalige opleiding ga je aan de slag met uitdagende vraagstukken over internationaal ondernemen met respect voor mens en milieu. (Den Bosch)